Het oneindige conflict

31 oktober 2018, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Heerenveen

Kosten: Leden € 3,50 | niet-leden € 5,-

Het oneindige conflict - Berry van der Ende

Op woensdagavond 31 oktober vertelt historica Berry van der Ende over utopische-dystopische romans in de bibliotheek van Heerenveen. Zij doet dit aan de hand van haar boek ‘Het oneindige conflict’. Met name de 9/11-romans worden vergeleken met bekende dystopische werken, zoals van George Orwell (‘1984’), Aldous Huxley en William Golding. De aanvangstijd is 19.30 uur en aanmelden is gewenst. Deze interactieve lezing vindt plaats in het kader van de Maand van de Geschiedenis, die als thema Opstand heeft.

Wat is dystopie?

Dystopie is een vaak terugkerend onderwerp in fictie. De auteur biedt daarmee een beeld van de toekomst, zoals die er volgens hem of haar uit zou zien onder bepaalde omstandigheden of (politieke) regimes en/of probeert mensen te waarschuwen voor het geschetste beeld.

Sinds het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten zijn het weer gouden tijden voor dystopische romans. Ook 9/11 (11 september 2001, de dag van de aanslag op de Twin Towers in New York) bleek een perfecte voedingsbodem voor dystopie. Veel Amerikaanse schrijvers, onder wie Paul Auster, John Updike en Stephen King, kozen voor dit genre om deze aanslag literair te verbeelden. In hun romans laten ze zien wat er volgens hen mis is met de VS na 9/11. Terreur, misdaad en surveillance vieren hoogtij. Toch gloort er ondanks de vaak post-apocalyptische sfeer een sprankje hoop aan het slot. De Amerikaanse Droom moet bereikbaar blijven.

Over de spreekster

Berry van der Ende (1942) studeerde in 2006 cum laude af als historicus. Ze werkte ruim 25 jaar in verschillende bibliotheken, waar ze onder meer de boekselectie verzorgde, boekbesprekingen hield en Engelse romans recenseerde. Toen een uitgever haar vroeg voor een plaats op de redactie ging ze die uitdaging aan. Na een korte periode kreeg ze de functie van hoofdredacteur aangeboden. Voor een tijdschrift schreef ze artikelen over kunst en literatuur.

Aanmelden

De avond start om 19.30 uur en zal rond 21.30 uur afgelopen zijn. De toegangsprijs is € 3,50 voor leden van de bibliotheek. Niet-leden betalen € 5,-. Kaartjes zijn te koop in de bibliotheek of via de knop hieronder.


Maand van de Geschiedenis 2018