Het oneindige conflict

31 oktober 2018, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Heerenveen

Kosten: Leden € 3,50 | niet-leden € 5,-

Het oneindige conflict - Berry van der Ende

Historica Berry van der Ende vertelt op woensdag 31 oktober aan de hand van haar boek 'Het oneindige conflict' over utopische-dystopische romans. Met name de 9/11-romans worden vergeleken met de bekende dystopische werken, zoals van Orwell en Huxley en 'Heer der vliegen' van William Golding. Deze interactieve lezing vindt plaats in de Maand van de Geschiedenis, met het thema Opstand.

Dystopie

Dystopie is een vaak terugkerend onderwerp in fictie. De auteur biedt daarmee een beeld van de toekomst zoals die er volgens hem of haar uit zou zien onder bepaalde omstandigheden of (politieke) regimes en/of probeert mensen te waarschuwen voor het geschetste beeld.

Na het aantreden van Donald J. Trump zijn het weer gouden tijden voor dystopische romans. Ook 9/11 bleek een perfecte voedingsbodem voor dystopie. Veel Amerikaanse schrijvers, waaronder Paul Auster, John Updike en Stephen King, kozen voor dit genre om de aanslag op de Twin Towers literair te verbeelden. In hun romans laten ze zien wat er volgens hen mis is metde VS na 9/11. Terreur, misdaad en surveillance vieren hoogtij. Toch gloort er ondanks de vaak post-apocalyptische sfeer een sprankje hoop aan het slot. De Amerikaanse Droom moet bereikbaar blijven.

De spreekster

Berry van der Ende (1942) studeerde in 2006 cum laude af als historicus. Ze werkte ruim 25 jaar in verschillende bibliotheken, waar ze onder andere de boekselectie verzorgde, boekbesprekingen hield en Engelse romans recenseerde. Toen een uitgever haar vroeg voor een plaats op de redactie ging ze die uitdaging aan. Na een korte periode kreeg ze de functie van hoofdredacteur aangeboden. Voor een van de tijdschriften schreef ze artikelen over kunst en literatuur.

Aanmelden

De avond start om 19.30 uur en zal rond 21.30 uur afgelopen zijn. De toegangsprijs is € 3,50 voor leden van de bibliotheek. Niet-leden betalen € 5,-. Kaartjes zijn te koop in de bibliotheek of via de knop hieronder.


Maand van de Geschiedenis 2018