Kindertijd in de oorlog

2 mei 2018, van 10:15 tot 12:00 | Bibliotheek Heerenveen

Kosten: € 1,- incl. koffie of thee

Harry Stinis

Op woensdag 2 mei staat het Seniorcafé van de bibliotheek in Heerenveen in het teken van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Harry Stinis vertelt dan hoe het is om op te groeien als kind van een verzetsdeelnemer. Deze lezing begint om 10.15 uur. Alle 55-plussers zijn van harte welkom. De toegangsprijs bedraagt € 1,00, inclusief koffie of thee.

Angst voor ontdekking

Harry Stinis - hij woont nu in Leeuwarden - wordt op 10 september 1937 geboren in Haarlem. Vader werkt daar als professioneel fotograaf, moeder is huisvrouw. Wanneer de oorlog uitbreekt raakt vader al snel betrokken bij het verzet. Vanaf 1942 maakt hij pasfoto’s voor vervalste persoonsbewijzen. Later is hij ook betrokken bij het fotograferen van gebouwen die voor de geallieerden van waarde kunnen zijn.

De spanning in het gezin Stinis loopt door het verzetswerk hoog op. Vooral Harry’s moeder is bang dat vaders illegale activiteiten door de Duitsers ontdekt zullen worden. “Om mijn vader te waarschuwen zongen we altijd een speciaal liedje als er Duitsers in de buurt waren”, vertelt Stinis.

Wanneer Harry’s broertje komt te overlijden en vader ternauwernood weet te ontsnappen tijdens een razzia, is de situatie onhoudbaar geworden. Harry en moeder vertrekken naar Friesland, zonder te weten wat het lot is van vader die na zijn vlucht is ondergedoken. “Het vreemde is dat ik mij die periode herinner als een heel mooie tijd. Het was eigenlijk een groot feest in vergelijking met de spanning die er heerste in Haarlem”, aldus Stinis.

Na de bevrijding komt vader zijn vrouw en zoon ophalen uit Friesland en keert het gezin terug naar Haarlem. “De oorlog is voor een kind eigenlijk niet te begrijpen”, blikt Stinis terug. “Het is zoals in het beroemde kinderliedje: Ik stond erbij en keek ernaar.“

Seniorcafé

Iedere woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur kunnen 55-plussers in het Seniorcafé van de bibliotheek terecht voor een kop koffie of thee, een praatje en om een krant of tijdschrift te lezen.
Bovendien wordt elke eerste woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, speciaal voor deze leeftijdsgroep een activiteit georganiseerd.

Seniorcafé in bibliotheek Heerenveen