Jan van der Leij in het Seniorcafé

7 februari 2018, van 10:15 tot 12:00 | Bibliotheek Heerenveen

Kosten: € 1,- incl. koffie of thee

Jan van der Leij

Op woensdagmorgen 7 februari is Jan van der Leij te gast in het Seniorcafé van de bibliotheek te Heerenveen. Van der Leij was architect en later directeur bij het architectenbureau van Abe Bonnema. Hij schrijft Friestalige korte verhalen en schildert ook. Met mooie verhalen en dia's belicht Van der Leij zijn leven in het Seniorcafé. De aanvangstijd is 10.15 uur. De toegangsprijs bedraagt €1, inclusief koffie of thee. Alle 55-plussers zijn van harte welkom.

Jan van der Leij

De ein fan 'e dyk door Jan van der Leij

Achmeatoren
Jan van der Leij werd in 1952 geboren in Grou. Na zijn bouwkunde-opleiding aan de HTS in Leeuwarden volgde hij de avondstudie architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Groningen. Hierna werkte hij als architect bij Bonnema Architecten in Hurdegaryp. Van der Leij was betrokken bij complexe bouwprojecten als de Achmeatoren in Leeuwarden en de ziekenhuizen in Sittard en Boxmeer. Na het overlijden van Abe Bonnema in 2001 maakte hij deel uit van het directieteam, de laatste jaren als eindverantwoordelijke. Een burn-out maakte in 2011 een einde aan zijn actieve carrière en daarmee aan een 34-jarig dienstverband bij Bonnema Architecten.

Gallerleij
In zijn vrije tijd schildert Van der Leij. Zijn werk en dat van enkele familieleden is te bezichtigen in expositieruimte Gallerleij bij de prachtige monumentale boerderij aan de Dokkumer Ee in Wyns, waar hij sinds 1992 met zijn vrouw Afke woont. Ook heeft Van der Leij Friestalige korte verhalen gepubliceerd in de boeken De ein fan ’e dyk, De tiid stie even stil, Tuskenspul en 20 Simmerferhalen.

Gastopstal
De boerderij, waar de Van der Leijs het bed and breakfast Gastopstal waren begonnen, ging in februari 2013 in vlammen op. Gelukkig zijn alle aanwezige gasten er heelhuids uit gekomen. Met bloed, zweet, tranen en een enorme portie doorzettingsvermogen is de boerderij weer opgebouwd en kon opnieuw met Gastopstal worden gestart. In november deden de Van der Leijs mee aan het programma Bed & Breakfast van Omroep MAX.

Seniorcafé

Iedere woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur kunnen 55-plussers in het Seniorcafé van de bibliotheek terecht voor een kop koffie of thee, een praatje en om een krant of tijdschrift te lezen.
Bovendien wordt elke eerste woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, speciaal voor deze leeftijdsgroep een activiteit georganiseerd.

Seniorcafé Bibliotheek Heerenveen