Omgaan met jong dementerenden

6 december 2017, van 10:15 tot 12:00 | Bibliotheek Heerenveen

Kosten: €1,- incl. koffie of thee

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Martine Adema, foto: Libelle

Op woensdag 6 december geeft Martine Adema een lezing over omgaan met alzheimer onder de 50 jaar in het Seniorcafé van de bibliotheek in Heerenveen. Deze lezing begint om 10.15 uur. Alle 55-plussers zijn van harte welkom. De toegangsprijs bedraagt € 1,00, inclusief koffie of thee.

Alzheimer voor je 50e

In 2008 kregen Martine Adema en haar man Tom te horen dat hij jong dementie heeft ontwikkeld. Hun dagelijks leven veranderde daardoor drastisch. Tom bleek niet meer in staat om te werken in hun eigen fysiotherapiepraktijk in Leeuwarden.

Adema vertelt hun roerige verhaal in het Seniorcafé. Over Tom, hun kinderen die hun vader steeds meer kwijtraakten, maar ook over hoe ze Niels, haar nieuwe partner, leerde kennen en hoe die twee mannen vrienden werden en nog steeds zijn.

Voor Martine was de uithuisplaatsing van Tom in 2012 het meest onmenselijke besluit. Ook al was het ‘slechts’ drie dagen per week, voor haar gevoel stopte ze hem weg. Maar ze moest wel, want ze stortte in. Niet alleen in praktische zin, vooral emotioneel. Ze was constant afstand en afscheid aan het nemen, als een sluimerend rouwproces. Het lichaam van Tom was er nog wel, maar Tom zelf – die lieve, leuke, vrolijke man van haar, de vader van haar kinderen – niet meer.

Jungheimercafé en Caffemed

Martine heeft het nare ziektebeeld van Tom samen met Niels kunnen ombuigen naar iets positiefs. In eerste instantie heeft ze in 2010 in Grou het Jungheimercafé (een tegenhanger van de bekende alzheimercafés ) opgericht. Dat is een ontmoetingsplek voor mantelzorgers van jonge mensen met dementie. In 2013 zijn Niels en zij in Heerenveen Caffemed gestart, een warm opvangnest voor relatief jonge, thuiswonende mensen met dementie. Binnenkort verhuist Caffemed naar Reduzum.

Onlangs is in Leeuwarden het Odensehuis Gerard Smit erbij gekomen, een inloophuis voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Foto: Libelle, Petronellitta


Seniorcafé

Iedere woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur kunnen 55-plussers in het Seniorcafé van de bibliotheek terecht voor een kop koffie of thee, een praatje en om een krant of tijdschrift te lezen.
Bovendien wordt elke eerste woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, speciaal voor deze leeftijdsgroep een activiteit georganiseerd.