Eenvoudig maar doordacht: Schilderijen van José Hingst

José Hingst is iemand die al van kind af aan veel fantasie heeft en graag creatief bezig is. Ze heeft er niet haar beroep van gemaakt, ze werkt met veel plezier in het onderwijs. Maar de passie voor creëren en vormgeven is altijd gebleven. Liefst eenvoudig, maar wel doordacht. “Mijn eigen creativiteit kunnen uiten is ademen voor mij. Het heeft grote invloed op mijn geluksgevoel” zegt José.

Schilderen heeft op dit moment haar meeste aandacht. Schilderen is voor haar vrijheid, onbeperkt bezig zijn met vorm en kleur. Met weinig veel laten zien, waarbij onderwerp en techniek ondergeschikt zijn aan het gevoel dat het schilderij de kijker geeft. Haar werk is meestal abstract en kleurrijk. Ze wil sfeer creëren op een zo eenvoudig mogelijke manier. Soms is een beeld te herkennen, maar vaak wordt de fantasie van de kijker geprikkeld.

“Creatief experimenteren met vormen, kleuren en composities is mijn passie waarbij mijn motto is dat eenvoud de juiste middenweg is tussen te weinig en teveel”, zegt ze zelf daarover.

José Hingst heeft in Joure een eigen atelier waar ze vol plezier schildert en graag brainstormt over nieuwe ideeën en technieken. Meer informatie is te vinden op haar website www.josehingst.nl

De expositie is te zien vanaf 24 oktober tot 22 december.

Abstracte kunst van Kirsten Smink

Recent is Kirsten Smink haar studie Culturele antropologie gestart. Naast haar studie schildert zij met enthousiasme. Haar werk is te zien in de Bibliotheek te Joure van 16 oktober 2017 tot en met 11 februari 2018. De expositie is georganiseerd door Stichting Keunst en Keur.

Schilderen wilde de jeugdige Kirsten Smink graag. Toen het schilderen van portretten en landschappen niet de richting bleek die bij haar paste, besloot Kirsten het over een andere boeg te gooien. Zij kocht een groot doek, deed acrylverf op een palet, sorteerde een aantal kwasten en koos een heel andere richting. Haar techniek is al werkend met verfspatten tot een compositie te komen. Duidelijk is dat zij met abstracte kunst de juiste keus heeft gemaakt.

Sindsdien is Kirsten gaan experimenteren. Kleine subtiele veranderingen en nieuwe toepassingen. Ondertussen beweegt zij zich ongeveer een jaar op het kunstenaarspad en de ontwikkelingen zijn duidelijk zichtbaar. Kirsten Smink hoopt met deze expositie anderen te laten zien dat ook abstract werk een kunstuiting is. ‘Mijn werk kan door niemand worden nagemaakt’, aldus Kirsten, ‘dat vind ik het mooie aan abstracte kunst. Ieder werk, iedere verfspat is uniek.’ 

 

Expositie Marten de Haan

Sfeer en kleur in werk Ruurdsje Wiersma

Ruurdsje Wiersma woont al veertig jaar op een klipper, 'Hoop en Welvaart' genaamd, waarvan nu al twintig jaar in Lemmer. Nabij de Brekken met het schitterende natuurgebied it Bûtlân naast de deur en als uitzicht; het geeft haar het gevoel in een schilderij te leven. Haar woonsituatie en de omgeving van dat moment is dan ook haar belangrijkste inspiratiebron.

Onderwerpen die zij kiest of vanzelf ontstaan hebben dan ook bijna altijd te maken met  land en water. Riet, golven, strand schepen, plaatsen als havens, het IJsselmeer, de Waddenzee, het Duitse Wad en Denemarken.
Ruurdsje schildert zowel in olieverf als acryl afhankelijk van het onderwerp of de gekozen werkwijze. Nobis JacketsKleur en sfeer spelen altijd een grote rol en zijn sterke punten.

Tekenen en schilderen is voor haar een passie, een drive, iets waar zij niet zonder kan. Dit heeft zij dan ook altijd gedaan, de laatste jaren zeer intensief. Werken met kleur, sfeer en vorm zijn de belangrijkste elementen, die maken dat zij hier heel veel plezier aan beleeft.
Met de onderwerpen voelt Ruurdsje zich altijd verbonden. Ze hebben meestal te maken  met iets van haarzelf, haar omgeving of Fryslân. Meer werk van Ruurdsje is te zien op www.ruurdsjewiersma.nl

De expositie is te zien van 28 oktober tot 21 december.