Alco Carolus: De mens staat centraal

De Kunstkring Gaasterland begint het nieuwe seizoen van exposities in de bibliotheek met werk van Alco Carolus, die in mei op de kunstmarkt stond.

Naast Alco Carolus zijn gewone werk, heeft hij altijd getekend en geschilderd. Op zijn vijftigste besloot hij dat het tijd werd lessen te volgen op een avondacademie. Na zijn pensionering is Alco full-timer kunstenaar geworden.
De mens staat altijd centraal in zijn werk; zijn nieuwsgierigheid en verwondering, kwetsbaarheid en schoonheid. Alco Carolus begint een tekening of schilderij meestal zonder vooropgezet plan; hij laat woeste droedels ontstaan die getemd moeten worden, er doemen gestalten op die ergens heen willen en zo ontstaat een verhaal. Ook worden er foto’s uit de krant gebruikt.

De expositie in de bibliotheek is te zien van 13 juli t/m 12 oktober

Balans in compositie en kleur 

In zijn jonge jaren wilde Auke Hartstra al naar de kunstacademie. Na zijn pensionering ging zijn wens om te schilderen alsnog in vervulling.

Het dagelijks leven is zijn inspiratiebron. Hartstra schildert op paneel en incidenteel op doek of karton. De onderlaag van zijn kunstwerken zet hij voornamelijk aan metacrylverf en werkt dan verder met olieverf. Een duidelijke balansopbouw van compositie, proportie, kleur en toonwaarde is kenmerkend. Realistisch en soms speels, zowel impressionistisch als abstract. 

Hartstra bekwaamde zichdoor lessen te volgen bij gerenommeerde kunstenaars. Inmiddels heeft hij het B-niveau bereikt van de Vrije Academie Nunspeet. De lessen staan vooral in het teken van de eigen ontwikkeling. 

De expositie is georganiseerd door Stichting Keunst en Keur (www.keunstenkeur.nl) en is te zien van 18 junit/m 7 oktober.

Expositie Marten de Haan

Joop van Koningsbruggen-Mul: Intens genieten!

Waarom Joop van Koningsbruggen-Mul is begonnen met schilderen?
"Ieder mens uit zich door middel van de gaven die hij heeft meegekregen. Bij mij heeft de verf en het doek grote aantrekkingskracht om mijn gevoelens en emoties kenbaar te maken." Met het verstrijken van de jaren ervaart mevrouw van Koningsbruggen-Mul de waarde en het plezier van scheppend bezig te zijn. Haar kennis en vaardigheden heeft zij aan veel vrouwen door kunnen geven. "Boven op mijn atelier waren en zijn momenten van intens genieten!"

Aanleg voor tekenen zit in de familie van vaders en moeders kant.  Enkele familieleden zijn kunstschider van beroep. 
"Op de lagere school blonk ik al uit met tekenen. En mijn beroep als kleuterleidster paste daar wel bij. Jammer dat de kunstacademie er niet in zat,maar door heel veel cursussen bij culturele centra, privé kunstenaars en buurthuizen, heb ik mij verder ontwikkeld. 

Van Koningsbruggen-Mul deed mee aan zogenaamde 'alla prima' buitenschilderdagen, o.a in Balk, Blaricum en Haarlem waar niet onverdienstelijk gepresteerd werd en waarmee zij ook wel eens in de prijzen viel. "Leuke herinneringen heb ik ook aan diversen kunstmarkten waar je een kraam huurde en handbeschilderde kaarten verkocht". 

Het werk van mevrouw van Koningsbruggen-Mul was al verschilende malen te zien op exposites in o.a Santpoort, Noord Ijmuiden, op Texel en op locatie waar we een weekend schilderden met  een groep. Al velen jaren exposeert zij doorlopend in het kerkzaaltje van de R.K. St.- Willibrorduskerk (US THUS) in Lemmer.

De schilderijen zijn te zien van 6 augustus t/m 1 november.