Rijk kleurgebruik in werk CUPIKOF

Fokko Kuiper komt  uit Winschoten en is sinds 1999 bezig met schilderen, onder de naam : CUPIKOF. Hij heeft vijf jaar les gehad van een kunstschilder en galeriehouder uit Scheemda.

Kuiper schildert op papier en doek met acryl en maakt gebruik van penselen, sponsjes, oude doeken maar vooral paletmessen. Zijn werk kenmerkt zich door een rijk kleurgebruik, waarbij hij vage figuren zijn emotie laat uitbeelden. Tevens maakt hij ook abstract werk.
De liefde voor verf en al zijn mogelijkheden is voor Kuiper de drijfveer van zijn werken.“Het is fascinerend te ervaren, wat een ontlading het bij jezelf teweeg brengt, als je al scheppende bezig bent. Zonder vooropgezet plan ontstaat allengs een emotie op doek, welke je als het ware opslokt in de verf met al zijn kleuren, nuances en vormen”, zegt hij over zijn manier van werken.

In zijn werk staan veelal mensen centraal, aangezien het toch de mens zelf is, die kan aanschouwen en beoordelen. Door kleur- en vormgebruik probeert hij een bepaalde mysterieuze sfeer te scheppen : “En daarmee tracht ik de kijker te boeien en mee te laten varen op de mystieke sferen, welke mijn werken uitstralen en waarin hij zichzelf dan ook zal kunnen vinden”.

Fokko Kuiper exposeert regelmatig en nu dus in de bibliotheek van Balk. Zijn werk is te zien tot 20 april tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Meer werk van hem is te vinden op zijn website.

 

Realistisch en speels

Op creatief vlak is Tineke Koopmans al lange tijd actief. Aanvankelijk was het beeldhouwen in zachte steen. Inmiddels heeft zij zich toegelegd op schilderen. De verschillende technieken heeft Tineke zich eerst eigen gemaakt door deel te nemen aan een schildersclub. Om zich te blijven ontwikkelen volgt zij ook nu nog wekelijks lessen.

Haar stijl is realistisch en soms speels. Tineke heeft voorkeur voor heldere, frisse en vooral sprekende kleuren. Het liefst schildert zij op paneel met acryl, maar staat zij niet afwijzend tegenover andere materialen en technieken en experimenten.

De onderwerpen ontleent zij aan het dagelijks leven. Favoriet zijn landschappen, zeegezichten, mensen en dieren.

De expositie,georganiseerd door Keunst en Keur, is te zien in de Bibliotheek in Joure van 19 februari t/m 10 juni 2018.

Expositie Marten de Haan

Romke van der Kloet; "Je moet je lekker voelen bij het schilderen"

Romke van der Kloet, werd in 1946 geboren in de gemeente Oldekerk nabij Grootegast. Hij is zijn leven lang technisch inkoper geweest bij  Kemach –Arkana - Kuiken.

Het antwoord op de vraag hoe hij aan de “verslaving” schilderen is geraakt.. ?
Hij heeft een vermoeden; Als kind had hij veel interesse voor de tekeningetjes die zijn vader maakte op o.a. nieuwjaarskaarten die verstuurd werden. Een afzender werd nooit vermeld maar een tekening van een gebeurtenis en iedereen wist wie de afzender was.

Het meeste leer je door te experimenteren. Je moet jezelf er lekker bij voelen anders verdwijnt de lol.
Het niveau gaat omhoog; je krijgt er plezier in.., daar gaat het om. Zijn onderwerpen lopen ver uiteen; "eigenlijk ga ik op uitdagingen af: landschappen, dorpsgezichten, actie, stillevens, vlinders, planten". Hij kan zich helemaal vastbijten in iets dat hij niet voor elkaar kan krijgen.   

Olieverfschilderen; "Een prachtige hobby, waarin ik me helemaal kan uitleven; soms dagen achtereen waarin de tijd geen rol speelt. (m.u.v. knorrende maag) Onbegrijpelijk voor gewone mensen maar soms ook voor mezelf."  

De expositie is te zien van 28 februari tot 4 mei.