Hulp bij belastingen

In de gemeente De Fryske Marren zijn verschillende instanties en instellingen waar u terecht kunt met uw vragen over de belastingen.

VerSUS

VerSUS biedt ondersteuning bij invullen van belastingformulieren voor mensen met een minimum inkomen, maar ook gedurende het jaar bij invullen van formulieren, aanvragen WIA-voorzieningen etc. Voor hulp kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 0513 416027. Op de website vindt u meer informatie: www.versusjoure.nl

FNV

Afspraak maken via afspraakmakenfnv.nl . Let op: alleen je aangifte verzorgen als je een machtigingscode meeneemt. Zie genoemde website voor meer informatie.

CNV

Op de website cnv.nl staat groot een knop naar alle informatie over de hulp bij belastingaangifte en huur-en zorgtoeslag. Niet alles is gratis. Als tegemoetkoming in de organisatiekosten van de Belastingservice vragen zij een bijdrage per aangifte.

Voor leden: Eenpersoonsaangifte - € 10; Fiscaalpartner-aangifte - € 14 (voor u en uw partner); Huur- en zorgtoeslag (gratis).

Voor niet-leden: Eenpersoonsaangifte - € 57; Fiscaal Partner-aangifte - € 85 (voor u en uw partner); Huur- en zorgtoeslag - € 10.

ANBO Belastingservice

De belastingservice is er voor gepensioneerden of vutters met een verzamelinkomen tot €35.000,- (alleenstaanden) of €50.000,- (gehuwden of samenwonenden). Vrijwilligers komen bij mensen thuis. Belastinginvullers maken onkosten om u te helpen.

Daarom mogen zij een kleine onkostenvergoeding voor reis-, kopieer- en printkosten aan u vragen. Die bedraagt nooit meer dan €12,- per huishouden. De vergoeding betaalt u aan de belastinginvuller zelf. Voor een afspraak met een belastinginvuller in de buurt kan men bellen met de ledenservice: 0348 - 46 66 90.

PCOB

Voor een afspraak kan men bellen naar het volgende speciale, landelijke telefoonnummer: 0900 – 040 1437 (€0,10 per minuut). Dit nummer is elke werkdag bereikbaar tussen 9.30 en 12.30 uur. Er wordt dan doorverwezen naar een vrijwilliger in de buurt.

De Belastingservice van de PCOB is een service voor alle leden van ouderenorganisaties (PCOB, Unie KBO en ANBO) die een eenvoudige aangifte hebben, gepensioneerd zijn en met een inkomen (AOW-uitkering aangevuld met pensioen) tot €35.000 per jaar voor alleenstaanden of €50.000 voor een echtpaar of samenwonenden. Vrijwilligers komen bij mensen thuis.

Belastinginvullers maken onkosten om u te helpen. Daarom mogen zij een kleine onkostenvergoeding voor reis-, kopieer- en printkosten aan u vragen. Die bedraagt nooit meer dan €12,- per huishouden.

De Belastingdienst helpt zelf ook

De Belastingdienst biedt ook zelf hulp bij het doen van aangifte. Op Belastingdienst.nl/aangifte staat het antwoord op de meeste vragen. Via sociale media of de Belastingtelefoon kunnen mensen vragen stellen. Het is ook mogelijk om langs te komen op één van de locaties van de Belastingdienst. In samenwerking met studenten biedt de Belastingdienst hier hulp bij het invullen van de aangifte. Hiervoor kan telefonisch een afspraak gemaakt worden.  

Andere mogelijkheden

Kunt u geen gebruik maken van de voorgaande mogelijkheden, of is uw aangifte ingewikkeld, dan is er de optie om gebruik te maken van de betaalde belastingadviseur.

Via belastingadviseurs-vergelijken.nl kunt u per regio op zoek gaan naar een geschikte adviseur. Ook kunt u hier gratis offertes aanvragen.

U kunt er ook voor kiezen een belastingadviseur in te schakelen die is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals het Register Belastingadviseurs. Adviseurs in dit register hebben minimaal een HBO-opleiding. Bovendien volgen zij verplicht bijscholing, hebben ze een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een tuchtregeling. Leden van het Register Belastingadviseurs vindt u via rb.nl.