Schilderijen van wol

Gepubliceerd op: 2 juli 2018 10:24

wolschilderij van Jantina Boonstra

Van maandag 24 september tot en met dinsdag 23 oktober exposeert de Heerenveense Jantina Boonstra haar kleurrijke wolschilderijen in de bibliotheek van Heerenveen. Deze tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bieb. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Werken met vilt

Creativiteit speelt een grote rol in het leven van Jantina Boonstra. Er is bij haar altijd een drang om iets te maken. In 2016 kwam Jantina in aanraking met vilten. Met behulp van YouTube en internet heeft ze dit zichzelf aangeleerd. In 2017 volgde ze toch een cursus vilten om meer technieken te leren. De inspiratie voor haar werkstukken haalt ze voornamelijk uit de natuur: bloemen en landschappen, soms vogels vanwege hun mooie kleuren. De ontwerpen zijn meestal herkenbaar, maar soms ook abstract.

Materialen

Inmiddels heeft Boonstra een eigen stijl ontwikkeld. Ze gebruikt niet alleen wol, maar soms ook stofjes, zijde, sjaaltjes en soms kralen in de schilderijen. Daarbij worden verschillende technieken toegepast, zoals naald- en natvilten, borduren en naaien. Hergebruik van materialen is heel belangrijk voor Jantina. Ze vindt spullen onder andere in kringloopwinkels. Voor het inlijsten van de schilderijen worden ook oude lijsten en houten dienblaadjes gebruikt.

Exposities en workshops

Boonstra’s werk was eerder te zien bij het project ‘De Stijl’ in het Leids Wevers Museum en op het Textiel Festival Weerribben. Dit jaar heeft ze twee paneeltjes van 20 bij 18 centimeter geleverd voor de expositie ’Kunstenaar laat je Kunsten zien op 20x18 in 2018’ bij Galerie Westerkade in Leeuwarden (tot en met 28 oktober). Ook is ze bezig met een eigen project: Jantina maakt 48 weken lang een viltwerkje van 20 bij 18 centimeter met als onderwerp de natuur. Verder geeft ze af en toe workshops, meestal thuis.

Over Jantina
Jantina Boonstra is werkzaam als woonbegeleider in de psychiatrie. Daarnaast is ze dagelijks bezig met het vilten in haar atelier in de nok van het huis. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, zegt ze over dat laatste.

Facebook: Jantina vilt kleurrijk

Demonstratie

Wie wil zien hoe Jantina Boonstra werkt, is op zaterdag 13 oktober van harte welkom in het leescafé van de bibliotheek. Tussen 10.30 en 13.30 uur geeft ze daar dan een demonstratie van het vilten.