Jetske Bilker in Bibliotheek Makkum

15 maart 2018, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Makkum

Kosten: leden € 2,50 | niet-leden € 3,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Jetske Bilker vertelt over de Friese vertaling van het Boekenweekgeschenk 'Gezien de feiten' van Griet Op de Beeck. De vertaling heeft als titel 'Sa't it lân derhinne leit'.

Leeuwarden - Fryslân Culturele Hoofdstad 2018

Dat Friesland door Culturele Hoofdstad dit jaar extra in de belangstelling staat, mag geen verrassing heten. Maar ook de Friese taal wordt in 2018 gevierd. Zo vertaalde Jetske Bilker (zie foto) het Boekenweekgeschenk 'Gezien de feiten' van Griet Op de Beeck. De vertaalde versie heeft als titel 'Sa't it lân derhinne leit'. Bilker komt op 15 maart naar de Bibliotheek in Makkum.

Vereerd, zo voelt Op de Beeck zich met het initiatief. Ze hoopt ook dat een echte Fries het eens aan haar gaat voorlezen. Ook Arno Brok, commissaris van de Koning in Friesland, is in zijn nopjes met de unieke vertaling. Hij denkt alvast vooruit en heeft vertrouwen in de toekomst, want: "Na volgend jaar wil iedere Boekenweekgeschenkschrijver dat er voortaan een Friese versie komt". 
Volgens hoogleraar Friese taal- en letterkunde Goffe Jensma komt een verhaal nóg beter tot je als het in de moedertaal is geschreven. Ook hij hoopt dat het niet bij één boek blijft. "Al schrijvend en vertalend wordt een taal onderhouden en vernieuwd", aldus Jensma. Over dat vertaalproces komt Jetske Bilker vertellen in Makkum. Als gast neemt ze tweetalig schrijfster Baukje Zijlstra mee. Hein Jaap Hilarides zorgt deze avond voor een muzikale noot.

De bibliotheek organiseert deze activiteit in samenwerking met de AFUK.

Aanmelden is gewenst. Dit kan bij de balie in de bibliotheek of via de knop hieronder.