Jongerencentrum De Stoater

26 oktober 2018, van 19:30 tot 22:00 | Jubbega - MFG De Kompenije

Kosten: Gratis

Jongerencentrum De Stoater in Jubbega

Op vrijdag 26 oktober om 19.30 uur geeft Harry Veenstra een lezing over de historie van het Jubbegaster sociaal-cultureel centrum De Stoater in MFG De Kompenije aan de Ericalaan in Jubbega. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

Veenstra, die bijna 25 jaar het gezicht was van De Stoater (tot de opening van De Kompenije in 2011), neemt de toehoorders mee terug in de tijd, naar het sociaal-culturele leven in (vooral) de tachtiger en negentiger jaren in Jubbega. Daarbij komen ook foto’s en films voorbij. Deze avond vindt plaats in het kader van de Maand van de Geschiedenis en is voorbereid en georganiseerd door vrijwiligers van het Dokumintaasjesintrum JSH (Jobbegea-Skuorregea-Hoarnstersweach).

De Stoater

In 1975 ging het sociaal-cultureel werk in Jubbega onder de naam De Stoater van start als centrum voor jeugd, jongeren en volwassenen in een deel van het oude bankgebouw aan de PW Janssenweg. Dit was een vervolg op de cursussen in het welbekende Buurthuis. De naam De Stoater verwijst naar een oude munt, die 12,5 cent waard was oftewel 2,5 stuiver.

Tien jaar later - in 1985 - verhuisde De Stoater naar het toen nieuwe multifunctionele centrum, de Expansiehal. Hierin werd naast de sportzaal, vergaderruimten en een kantine ook de bibliotheek gevestigd. Daarmee ging een 25 jaar oude wens van het dorp in vervulling. Er was onder de tachtig verenigingen in de dorpen grote behoefte aan vergaderruimte.

Activiteiten

Zo kreeg ook De Stoater meer ruimte voor de vele activiteiten. Een incomplete opsomming: yoga, darten, videotheek, countrydansen, bloemschikken, biljarten, kantklossen, elektronicaclub, schilder-, teken- en computercursussen, avonden met livemuziek en ook diverse lezingen en tentoonstellingen.

Voor de kinderen waren er de peuterspeelzaal, uitleen van speelgoed, bezoek van Sinterklaas, disco, knutselmiddagen en kook-, tuin-, dans- en muziekles. Ook een bekend fenomeen in Jubbega was en is de succesvolle kinderspelweek. In 2019 wordt deze voor de vijftigste keer georganiseerd.

Voor de tieners was er eveneens een apart, aansprekend programma met onder meer film, disco, jeugdhonk, boksen, fitness en meidenclub.

De Stoater

Turfpop
Het muziekspektakel Turfpop werd vanaf 1991 jaarlijks georganiseerd door De Stoater. In een ruime muziektent konden de festivalbezoekers hun favoriete muziek beleven. Er traden alleen Friese bands op, elke groep met zijn karakteristieke muziekstijl. In 2005 kwam er een eind aan het Turfpopfestival, maar in 2012 en 2013 werd het kort nieuw leven ingeblazen.


Aanmelden niet nodig

U bent van harte welkom op vrijdag 26 oktober om 19.30 uur in MFG de Kompenije aan de Ericalaan in Jubbega. De toegang is gratis.

Dokumintaasjesintrum