Menno Pot, Jouster journalist

8 november 2018, van 19:30 tot 21:30 | Joure

Kosten: € 5,00 voor leden, niet leden € 7,50

John F. Kennedy zei ooit: Ich bin ein Berliner. Menno Pot zegt vanavond: Ik bin in Jouster.

De popjournalist en voetbalschrijver groeide op in Joure, van 1975 tot 1993. Wie in zijn oeuvre van duizenden artikelen en verhalen graaft, vindt veel herinneringen aan het dorp van zijn jeugd. Sterker: waarschijnlijk is er niemand die in landelijke kranten, tijdschriften en boeken zo vaak over Joure schreef.

Een Jouster bloemlezing door Menno Pot: popmuziek in de eerste helft, voetbal in de tweede, Joure in allebei.

Golden Earring in Park Heremastate. De Jouster band The Serenes. En waar was de vijfjarige Pot eigenlijk toen John Lennon werd vermoord? De beruchte derby Renado - SC Joure, die Pot de eretitel De Matthäus van Joure opleverde. Een stukje Jouster stoerheid na de derby Heerenveen - Cambuur.

Menno Pot (1975) is popjournalist voor de Volkskrant, voetbalschrijver voor onder meer Het Parool en Santos. Hij schreef vier boeken: drie over Ajax, één over voetbalderby's. Zijn supportersroman Vak 127 (2005) won de Nico Scheepmaker Publieksprijs voor Beste Sportboek.

Vak 127, supportersklassieker

Uit de recensie van de NBD:

Het harde en zware leven van vier Ajax-supporters, dat bestaat uit vroeg opstaan op zondagmorgen, verplicht reizen met een combiticket, wordt in deze voetbalroman op zeer humoristische wijze beschreven. We volgen Ajax in het seizoen 2004-2005, dat na een slechte seizoenstart toch nog eindigde op een tweede plaats.

Tussendoor zijn er terugblikken op glorieuzere tijden en kom je erachter hoe de vier vrienden elkaar hebben leren kennen. De schrijver is popjournalist voor de Volkskrant en hartstochtelijk Ajax-fan. Hier is echter geen journalist aan het woord, maar een tribunedier dat de roes van de overwinning en wanhoop in woorden weet uit te drukken.

Met zijn hartstocht en inzichten weet hij bij iedereen een gevoelige snaar te raken. Hier wordt een nieuwe inhoud gegeven aan het begrip voetballiteratuur. Omdat het niet zo'n goed seizoen was voor Ajax is het ook aan te bevelen voor de niet Ajax-fans.  

De myte fan The Serenes

Prachtige documentaire over The Serenes, de Jouster band die met Barefoot and Pregnant een wonderschoon album maakten. In de documentaire wordt Menno in De Stam geïnterviewd over zijn kennismaking met deze muziek.