Stefan Hertmans in Bibliotheek Sneek

20 november 2017, van 20:15 tot 22:15 | Bibliotheek Sneek

Kosten: € 10,-- (€ 6,-- voor donateurs)

Op uitnodiging van Stichting Literaire Activiteiten Sneek (LAS) komt schrijver Stefan Hertmans - bekend van Oorlog en Terpentijn en De Bekeerlinge - naar Bibliotheek Sneek.

Over Stefan Hertmans

Het rijke oeuvre van Stefan Hertmans (Gent, 1951) is vingers aflikken voor literaire fijnproevers. Hij produceert poëzie, romans, essays, theaterteksten en korte verhalen die hem binnen en buiten België bekend maken. Het leverde hem vele (nominaties voor) literatuurprijzen op, waaronder de AKO Literatuurprijs 2014 voor zijn roman Oorlog en terpentijn, en de E. du Perronprijs 2016 voor De Bekeerlinge.

Oorlog en terpentijn

Bekend recent werk van Hertmans is de roman Oorlog en terpentijn, genomineerd voor de Man Booker Prize 2017. De roman is gebaseerd op een paar cahiers die Hertmans in 1980 kreeg van zijn grootvader, vlak voor diens dood. Hij was een gedecoreerde held uit de Eerste Wereldoorlog, een plichtsbewuste en gedisciplineerde soldaat. Het boek reconstrueert op nauwgezette en literaire wijze het leven van Urbain Martien. Zijn leven begint in een Gentse volksbuurt tijdens de belle époque en krijgt een onvoorziene wending tijdens de Groote Oorlog (WOI). De gruwelijke ervaringen als frontsoldaat en het verdriet van een jonggestorven grote liefde, zette hij in zijn verdere leven om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans’ jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.

De Bekeerlinge

De Bekeerlinge (2016) is een minstens zo aangrijpende historische roman. Het toont ons hoe al in de Middeleeuwen, tijdens de eerste Kruistocht (1096 – 1099) het Jodendom in Europa het moest ontgelden. In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen.

Kaarten reserveren

Als u deze literaire bijeenkomst wilt bijwonen wordt u verzocht vooraf te reserveren.

Dit kan via de website van de Stichting LAS, via de servicebalie van Bibliotheek Sneek en bij Boekhandel Van der Velde, vestiging Sneek.
Kaarten zijn, zolang de voorraad strekt, ook verkrijgbaar aan de zaal.